Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Finala Europa League dintre Benfica și Sevilla (miercuri, ora 21:45, Sport.ro, Digi 1 și Dolce 1) nu va atrage audiența UCL
În ultima decadă, UEFA a încercat să maximizeze importanța Europa League, a doua competiție intercluburi din Europa ca valoare. Primul pas a fost strategia de rebranding a competiției, care s-a transformat în 2009 din Cupa UEFA în Europa League, însă importanța pe care cluburile mari o acordă competiției nu a crescut, în pofida măririi bugetului de premiere. Concret, o echipă care ajunge în finala Europa League ar putea primi maximum 9,9 milioane de euro, în cazul în care câștigă toate partidele din competiție.
Adică de aproape patru ori mai puțin decât câștigătoarea Ligii Campionilor, care ar încasa în cazul unui parcurs imaculat circa 37,4 milioane de euro. Raportul se menține și în cazul finalei competiției. Câștigătoarea meciului care va avea loc miercuri la Torino va primi 5 milioane de euro exclusiv pentru această performanță, cu 5,5 milioane mai puțin decât învingătoarea partidei dintre Atletico Madrid sau Real Madrid, din finala Ligii Campionilor. Situația se va schimba din sezonul 2016-2017, când câștigătoarea competiției se va califica direct în Ligă, o hotărâre pe care UEFA a luat-o tocmai pentru a crește popularitatea competiției și implicarea echipelor, care vor avea un motiv în plus să evolueze la nivel maxim.
MODELUL BENFICA, TIPIC PORTUGHEZ
Pentru cluburi ca Benfica sau Sevilla, și banii care pot fi câștigați în finala Europa League sunt, însă, importanți. Niciuna dintre cele două echipe nu face parte din primele 20 de cluburi din Europa din punct de vedere al bugetelor, deși Benfica a avut încasări de 88 de milioane de euro în sezonul precedent, cu 3 milioane mai puțin decât în 2011-2012, din care 26 de milioane de euro din transferuri. Motivul e simplu: o bună parte din suma de transfer reală a jucătorilor nu a intrat în contul clubului, ci în conturile unor terți, care dețineau drepturile economice ale jucătorilor. Elocvent este și cazul lui Rodrigo, ale cărui drepturi economice au fost vândute în iarnă unei firme de impresariat pe 30 de milioane de euro.
De partea cealaltă, Sevilla s-a aflat în ultimii ani într-o cădere accentuată, dovadă și deficitul de 15 milioane de euro pentru bugetul din sezonul 2011-2012, dar și cele 18 milioane de euro datorate Fiscului spaniol. Fostul președinte, Jose Maria del Nido, care își ispășește acum sentința de șapte ani de închisoare pentru înșelăciune, a reușit însă să aducă echipa andaluză pe linia de plutire, dovadă și calificarea în finala Europa League, pentru a treia oară în ultimii opt ani.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER